18.3.15

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«ΠΣΥΥΕΝ»
Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1-Ε2, 18510 ΠΕΙΡΑΙΑΣ                   
τηλ.: 210-4064412, fax/τηλ.: 210-4223492
Πειραιάς, 18/ 03 / 2015
Προς:
1. Υπουργό Οικονομίας,   Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού
    Κ. Σταθάκη Γεώργιο
2. Αναπληρωτή Υπουργό  Οικονομίας, Υποδομών,  Ναυτιλίας, Τουρισμού
     Κ. Δρίτσα Θεόδωρο

Θέμα: Κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή το έγγραφο του ΥΠΕΣΔΑ (11-3-2015) που αφορά την αποστολή αιτημάτων για κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε προσωπικό σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Στο υπουργείο μας και στα δύο κύματα διαθεσιμότητας υπήρχαν συνάδελφοι μας που απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουν ως ένα πρώτο βήμα δικαίωσης τους αλλά και κάλυψης άμεσων λειτουργικών αναγκών.
Β. Οι ανάγκες σε προσωπικό στο υπουργείο είναι τεράστιες αφού έχουν αποχωρήσει κυρίως με συνταξιοδότηση του 50% του προσωπικού, με συνέπεια το σύνολο των υπηρετούντων να έχει μειωθεί περίπου σε 220 άτομα από 450 που ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται περίπου σε 40 άτομα από τα οποία τα περισσότερα έχουν αποσπασθεί ή μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες. Το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα δεν καλύπτει τις ανάγκες του υπουργείου σε πολλές υπηρεσίες κυρίως του παραγωγικού – οικονομικού τομέα αλλά και του υποστηρικτικού τομέα, όπως στις Διευθύνσεις Ναυτικής Εκπαίδευσης, Ναυτικής Εργασίας, Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Επιθεώρηση Πλοίων, αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στην Οργάνωση και στην Πληροφορική.
Γ. Οι κενές οργανικές θέσεις σε υπηρεσίες που υπηρετούν αμιγώς πολιτικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων και κλάδων όπως στην Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών, αλλά και σε τμήματα είτε αυτοτελή είτε σε υπηρεσίες με ένστολο Διευθυντή στο κέντρο και στην Περιφέρεια ανέρχονται σε εκατό (100) περίπου (σύμφωνα με την απόφαση κατανομής θέσεων) που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Δ. Παράλληλα, λοιπές θέσεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με πολιτικό προσωπικό βρίσκονται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Εργασίας, Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Ποντοπόρου Ναυσιπλοΐας με οικονομικό προσωπικό (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και στην Επιθεώρηση Πλοίων με τεχνικό προσωπικό (ΠΕ, ΤΕ) και ναυτικό προσωπικό. Σε αυτές τις υπηρεσίες οι ανάγκες σε προσωπικό είναι περισσότερες από εκατό πενήντα (150) άτομα.
Επομένως ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2015 με αντικειμενικά κριτήρια και με στόχο την αποτελεσματική Διοίκηση θα πρέπει να ανέρχεται στο ύψος των διακοσίων (200) υπαλλήλων τουλάχιστον, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η Πρόεδρος

Ζωή Πεντότη
Ο Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Κολαξής