2.10.14

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Υ.Ε.Ν.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Την Τετάρτη 1/10/2014 μετά από αίτημα της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την από 8/9/2014 Ανακοίνωση μας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του ΥΝΑ (ΠΔ 103/14) στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. Από τη συζήτηση αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της ΠΣΣΥΕΝ και ΠΟΥΕΝ παρότι ζητήθηκε η παρουσία μας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
   Η συζήτηση στη Βουλή για το νέο Οργανισμό λίγο πριν την εφαρμογή του, δηλώνει ότι το ζήτημα του Οργανισμού είναι ανοιχτό, καθώς και την καταδίκη του αναχρονιστικού μορφώματος του Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο αρμόδια όργανα της Βουλής.
   Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης με εισηγητές τους βουλευτές Ν. Συρμαλένιο (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ) τοποθετήθηκαν επικριτικά για τον Οργανισμό και ζήτησαν την αποστρατιωτικοποίηση του οικονομικού – παραγωγικού τομέα του υπουργείου και το σαφή διαχωρισμό του από τον τομέα της ασφάλειας και φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, με διακριτούς ρόλους στις αρμοδιότητες και τη στελέχωση. Ταυτόχρονα επισήμαναν τις απροκάλυπτες παραβιάσεις των Ν.4150/13 και Ν.4275/14.
   Ο Υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσπάθησε με ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και επιλεκτική αναφορά στοιχείων να υποστηρίξει τις αναχρονιστικές επιλογές του. Πανικόβλητος και ανασφαλής πήρε μαζί του στη Βουλή το μισό Αρχηγείο. Όταν τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ζήτησαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι στη συζήτηση του Οργανισμού παρευρίσκεται μόνο στρατιωτικό προσωπικό κάλεσε τηλεφωνικά τη ΓΔΔΥ να παρουσιαστεί στη Βουλή, η οποία και εμφανίστηκε μια ώρα μετά την έναρξη της διαδικασίας.
   Ο πανικός του Υπουργού ήταν ακόμη πιο έκδηλος στην προσπάθεια του να πείσει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίζεται η συζήτηση για το χαρακτήρα και την οργάνωση του ΥΝΑ, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι ο πολιτικός του χρόνος στο Υπουργείο είναι πλέον λίγος και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε συνολικές πολιτικές εξελίξεις. Όπως έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ο Οργανισμός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση για το χαρακτήρα και την οργανωτική δομή του ΥΝΑ θα είναι ανοιχτή μέχρι να υπάρξει ένας σύγχρονος δημόσιος φορέας της ναυτιλίας στην υπηρεσία των ναυτικών και των πολιτών.
   Όσο οι επιλογές του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είναι ευθυγραμμισμένες με συντεχνίες και συμφέροντα στο χώρο της ναυτιλίας που θέλουν το ΥΝΑ «μαγαζάκι» και μηχανισμό εξυπηρέτησης των επιδιώξεων τους (τελευταίο παράδειγμα η μετατροπή της υποχρέωσης φόρου των εφοπλιστών σε εθελοντική συμμετοχή!!!), όσο οι επιλογές του είναι αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές για το μοντέλο οργάνωσης του ΥΝΑ, θα εντείνεται ο αγώνας μας.    

ΤΟ ΥΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ».

Για το ΔΣ

                         Ο Πρόεδρος                                        Η Γενική Γραμματέας
         

                                                                                  
                     Σπύρος Στρομπούλας                                     Ζωή Πεντότη