2.11.15

Ανακοίνωση – Καταγγελία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (ΠΟΥΕΝ)

Πειραιάς, 02 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση – Καταγγελία

Απεργοσπαστικός μηχανισμός από τα Λιμεναρχεία
θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα


Η ΠΟΥΕΝ καταγγέλλει ότι σήμερα 2 Νοεμβρίου 2015, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης μας κατά της διάλυσης του ΝΑΤ, αριθμός λιμεναρχείων της χώρας λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός επιτρέποντας σε κρουαζιερόπλοια και φορτηγά πλοία να εισέλθουν σε λιμένες άνευ πλοηγού, αδιαφορώντας τόσο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όσο και για το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα μας στην απεργία.

Κατά την πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε από κοινού με την ΠΝΟ και τους συνταξιούχους ναυτικούς με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα καταγγέλθηκαν επίσημα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Καβάλα, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα και στο Βόλο (Τσιγκέλι), ρωτήθηκε ο Υπουργός ποιος έχει δώσει εντολή να εισέρχονται παρανόμως απλοήγητα πλοία στους ελληνικούς λιμένες και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.

Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι ο Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος που ήταν παρών, εξέδωσε σήμα με το οποίο ενημέρωνε τους Λιμενάρχες ότι είναι επικίνδυνη η είσοδος πλοίων χωρίς πλοηγό. Εν συνεχεία και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναζητήσαμε επί ματαίω το εν λόγω σήμα. Όταν εν τέλει καταλήξαμε να ζητήσουμε το σήμα από τον ίδιο τον Αρχηγό, μας γνώρισε ότι δεν εκδόθηκε σήμα παρά μόνο για την απεργία των ρυμουλκών, καθώς η υποχρεωτικότητα της πλοήγησης πηγάζει κατευθείαν από το νόμο και ειδικό σήμα θα αποτελούσε πλεονασμό.

Με έκπληξη δε, λίγη ώρα αργότερα διαβάσαμε δελτίο τύπου του Υπουργού με το οποίο καλεί  «όλους τους εμπλεκόμενους, να σταθούν απολύτως υπεύθυνα, απέναντι στην άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, έστω και κατ’ υπόνοια, αυτή την κυβερνητική θέση». Δελτίο τύπου με το οποίο εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι έλαβαν χώρα τα περιστατικά που καταγγείλαμε. 

-          Επειδή η απεργία είναι απεργία και η αξία της ανθρώπινης ζωής ανεκτίμητη,

-          Επειδή ήδη έχουν γίνει καταγγελίες μελών μας για πιέσεις που δέχονται ώστε να σπάσουν την απεργία,

-          Επειδή πληροφορίες αναφέρουν ότι για αύριο σχεδιάζονται αλλαγές δρομολογήσεων πλοίων σε λιμένες που θεωρούν ότι μπορούν να σπάσουν την απεργία

·      Δηλώνουμε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε την κολοκυθιά και δεν θα ανεχθούμε άλλο εμπαιγμό

και

·      Καλούμε τον Υπουργό, πέραν του δελτίου τύπου-κάλεσμα που εξέδωσε, να ενεργήσει αρμοδίως ως Υπουργός και να δώσει εντολές ώστε να αναζητηθούν οι ιεραρχικώς υπεύθυνοι για τις παράνομες ενέργειες των λιμεναρχείων, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και το θαλάσσιο περιβάλλον.


Ο απεργιακός αγώνας μας συνεχίζεται αύριο

       ΟΛΟΙ στις 11.00πμ στο κτίριο του ΝΑΤ

Για το ΔΣ
            Η Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
           Ζωή Πεντότη                                                               Τρύφωνας Γρυπαίος