17.2.11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΣΥΥΕΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

«ΠΣΥΥΕΝ» Πειραιάς, 17/ 02 / 2011

Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1-Ε2, 18510 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

τηλ.: 210-4064412

fax: 210-4223492

e-mail: psyyen@gmail.com

http://psyyen.blogspot.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, εξελίσσεται όμως σε «σήριαλ» που συνεχίζεται με νέα «επεισόδια», τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Με ευθύνη τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΘΥΝΑΛ, όσο και της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς τείνουν να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα και αδιέξοδα.

Κύρια χαρακτηριστικά της απαράδεκτης κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται, είναι η έλλειψη συντονισμού, προγραμματισμού και προοπτικής για την αναμόρφωση και την αποτελεσματική λειτουργία του νέου διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, οι «κόντρες» στα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας, καθώς και οι κοντόφθαλμες ρεβανσιστικές επιλογές – πολιτικές υπηρεσιακών παραγόντων.

Γίναμε τις τελευταίες ημέρες μάρτυρες μίας πρωτοφανούς για τη δημόσια διοίκηση απόφασης εκ μέρους της ηγεσίας του Λ.Σ., ο Αρχηγός του οποίου, κατά προφανή παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 96/2010, στο οποίο ρητά προβλέπεται ότι μετακινήσεις του προσωπικού του Λ.Σ. από και προς τα Υπουργεία Θ.Υ.Ν.ΑΛ. και Π.τ.Π. γίνονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, τοποθέτησε Διευθυντές σε Διευθύνσεις που υπάγονται ιεραρχικά στο Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε μετά από την τοποθέτηση «επόπτη» στις Διευθύνσεις Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Υποδομών, στα πλαίσια τοποθετήσεων κλαδαρχών και στα δύο Υπουργεία (!!!), θέση η οποία δεν προβλέπεται στην ιεραρχική δομή ενός υπουργείου, σημειώνοντας βέβαια ότι δεν τίθεται θέμα προσώπων, αλλά θεσμών και παράτυπων ενεργειών.

Αν μη τι άλλο είναι πρωτοφανές και παράδοξο ο Αρχηγός του Λ.Σ., ο οποίος υπάγεται ιεραρχικά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να προβαίνει στις ανωτέρω τοποθετήσεις εποπτών και Διευθυντών σε άλλο Υπουργείο (ΥΘΥΝΑΛ) και ο Υπουργός να μη γνωρίζει ποιοι αξιωματικοί του Λ.Σ. φεύγουν και ποιοι τοποθετούνται σε Διευθύνσεις των οποίων ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος.

Δεν έχουμε αντιληφθεί πραγματικά αν στη χώρα έχει κηρυχτεί και εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος και έχουν παραμεριστεί οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων.

Με το συνεχιζόμενο αυτό θέατρο του παραλόγου το ΥΘΥΝΑΛ «πρωτοστατεί» και «καινοτομεί» ταυτόχρονα, καθώς τείνει να γίνει το πρώτο Υπουργείο, στην ίδια Διεύθυνση του οποίου (Διεύθυνση Λιμενικής Πολιτικής) θα υπάρχουν ταυτόχρονα δύο Διευθυντές, ένας πολιτικός, καθώς η θέση αυτή έχει ήδη προκηρυχθεί με απόφαση του Υπουργού και κρίνεται, κι ένας ένστολος αξιωματικός του Λ.Σ., ο οποίος τοποθετήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.

Τόσο οι τοποθετήσεις των Κλαδαρχών, όσο και αυτές των Διευθυντών αξιωματικών του Λ.Σ. στο ΥΘΥΝΑΛ, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, και δεδομένου του αντικειμένου των εμπλεκομένων Διευθύνσεων θα δημιουργήσουν ακανθώδη και δυσεπίλυτα προβλήματα εις βάρος των Υπηρεσιών.

Στα παραπάνω βέβαια έχει συντελέσει και η ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων της Διοίκησης Προσωπικού, καθώς έχουν ήδη περάσει δύο μήνες σχεδόν από την προκήρυξη των θέσεων των προϊσταμένων Διευθύνσεων του ΥΘΥΝΑΛ και από τις κρίσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και η σχετική απόφαση με τις τοποθετήσεις των Διευθυντών δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Υπουργό.

Το ΔΣ του Συλλόγου με επιστολή προς το Γραφείο του Υπουργού έχει ζητήσει τόσο την άμεση τοποθέτηση των Διευθυντών, όσο και την επιλογή αυτών με βάση τη σειρά μοριοδότησης που υπάρχει, χωρίς τη δημιουργία νέας λίστας επιλογής με βάση «προσωπικές ερμηνείες».

Δυστυχώς οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων και του δύσκολου έργου της διάρθρωσης της διοικητικής δομής του ΥΘΥΝΑΛ.

Ζητούμε από τον κ. Υπουργό, να απαιτήσει να ακυρωθούν οι τοποθετήσεις εποπτών και Διευθυντών στο ΥΘΥΝΑΛ από Λιμενικό προσωπικό. Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του για κάθε μετακίνηση Λιμενικού από και προς το ΥΘΥΝΑΛ, και να προχωρήσει αξιοκρατικά στην τοποθέτηση Διευθυντών Πολιτικού προσωπικού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, μπροστά στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση και που έχει δημιουργηθεί στο ΥΘΥΝΑΛ, αποφάσισε ομόφωνα τον προγραμματισμό δυναμικών παρεμβάσεων (συγκέντρωση στο χώρο δουλειάς, αλλά και δικαστικών προσφυγών), ώστε να σταματήσει επιτέλους η απαξίωση τόσο των υπαλλήλων όσο και των θεσμών αλλά και του ίδιου του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ευθύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γεν. Γραμματέας Ευτυχία ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ