20.10.15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Στάση Εργασίας Πέμπτη 22/10/2015 - ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΟΛΠ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (ΠΟΥΕΝ)
Πειραιάς, 19 Οκτωβρίου 2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στάση Εργασίας Πέμπτη 22/10/2015 -  ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΟΛΠ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας προκηρύσσει στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00 μμ και καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 11.00 π.μ. και στην εν συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κατά της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.

Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ν.Α. Ευρώπης αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου ανθρώπων και εμπορευμάτων στη χώρα μας, το βασικό κρίκο σύνδεσης των νησιών μας με την ενδοχώρα και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση λειτουργίας της ιστορικά μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της χώρας.
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη συνδρομή του μνημονιακού μορφώματος ΤΑΙΠΕΔ και παρά την έντονη αντίθεση των συνδικάτων, των παραλιμένιων δήμων, της περιφέρειας και των παραγωγικών φορέων προτίθεται να παραδώσει  ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά σε ξένα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα, παραβιάζοντας βάναυσα το σύνταγμα. Η μέχρι σήμερα πενταετής λειτουργία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό μοντέλο εκμετάλλευσης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι καθολική η οικονομική επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία, καθώς το κόστος εισαγωγής ή εξαγωγής container έχει αυξηθεί κατά 30%. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραδώσει όχι μόνο το εμπορευματικό κομμάτι του ΟΛΠ αλλά και την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ακόμη και περιοχές που δεν έχουν σχέση με λιμενικές δραστηριότητες (πλατείες, ελεύθεροι χώροι, δρόμοι, αστικά ακίνητα κ.α.) μετατρέποντας ουσιαστικά την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της ανατολικής μεσογείου σε αγορά real estate.

Την Πέμπτη 22/10/2015 ενώνουμε τη φωνή μας με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία του Πειραιά, τους πολίτες των παραλιμένιων δήμων, τους παραγωγικούς φορείς και τις κινήσεις της τοπικής κοινωνίας, που ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης-ξεπουλήματος του ΟΛΠ. Διεκδικούμε τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων από το μνημονιακό μόρφωμα ΤΑΙΠΕΔ στην αρμόδια για τη χάραξη της εθνικής λιμενικής πολιτικής Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας και να χαράξει επιτέλους Εθνική Λιμενική Πολιτική.

Διεκδικούμε δυναμικά το δημόσιο λιμάνι και δίνουμε μια ιστορική μάχη που θα επηρεάσει τη ζωή και την εργασία όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες.
ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ΟΛΠ
ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις
ΟΧΙ σε παλιά και νέα Μνημόνια

Η Πρόεδρος
Ζωή Πεντότη

Ο Γενικός Γραμματέας
Τρύφωνας Γρυπαίος