23.1.15

Συνάντηση ΠΟΥΕΝ με αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Πειραιάς, 16 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάντηση ΠΟΥΕΝ με αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 και ύστερα από πρωτοβουλία του τομέα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του ΔΣ της ΠΟΥΕΝ και εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων των πολιτικών υπαλλήλων του ΥΝΑ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους υποψήφιους βουλευτές κ.κ. Θοδωρή Δρίτσα, Στάθη Λεουτσάκο, Ελένη Σταματάκη, Ορέστη Κολοκούρη (Α΄Πειραιά), Λία Φράγκου (Β΄Πειραιά) και Τάσο Μαυρόπουλο (Β΄Αθήνας). Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κάτωθι:
-   Η αλλαγή των απαράδεκτων και άκρως αναξιοκρατικών συστημάτων αξιολόγησης, κρίσεων και πειθαρχικού, που θεσπίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και η κατάργηση του μέτρου των διαθεσιμοτήτων και η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας.
-   Η διατήρηση του αμιγώς δημόσιου χαρακτήρα όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και ιδιαίτερα των υπηρεσιών που αφορούν στη ναυτική εκπαίδευση, στα λιμάνια και στην πλοηγική υπηρεσία με την κατάργηση των σχετικών διατάξεων που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση..
-   Η μεθοδευμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών που στελεχώνονται από πολιτικό προσωπικό και οι τεράστιες ελλείψεις πολιτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και κλάδων, που στελεχώνουν τόσο το Υπουργείο όσο και τους εποπτευόμενους φορείς (σχολές εμπορικού ναυτικού, πλοηγικοί σταθμοί, ΝΑΤ, Οίκος Ναύτου, ΓΕΝΕ). Ενώ πέραν των μετατάξεων προσωπικού, προτάθηκε ως άμεσο μέτρο η πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2015 για πρόσληψη 150 πολιτικών υπαλλήλων στο ΥΝΑ.   
-   Η βούληση για ενίσχυση της πολιτικής υφής του Υπουργείου, όπως άλλωστε προβλέπεται στο ν.4150 και είχε πάρει ξεκάθαρη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εφαρμόστηκε στρεβλά από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και οι πάγιες και γνωστές σε όλους θέσεις της Ομοσπονδίας μας για το πολιτικό και οικονομικό αντικείμενο του ΥΝΑ (ναυτική εκπαίδευση, ναυτική εργασία, ναυτιλιακή πολιτική, θαλάσσιες συγκοινωνίες, επιθεώρηση εμπορικών πλοίων). Σημειώθηκε επίσης ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση ακόμη και η στελέχωση των κεντρικών υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου, προβλέφθηκε να γίνεται από στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, γυρνώντας τη διοίκηση του ΥΝΑ δεκαετίες πίσω.
-   Οι σοβαρότατες παθογένειες του νέου Οργανισμού του ΥΝΑ, που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο μήνες και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει σωστά με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και δυσχερέστατες συνέπειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, όσο και στη διαφάνεια των διοικητικών διαδικασιών (π.χ. διακοπή λειτουργίας υπηρεσιακού συμβουλίου για άγνωστο διάστημα και μάλιστα χωρίς αιρετούς εκπροσώπους, απουσία μεταβίβασης δικαιώματος υπογραφής με συνέπεια να υπογράφει τα πάντα ο υπουργός, έλλειψη απόφασης στέγασης των υπηρεσιών με συνέπεια να γίνονται καταλήψεις γραφείων με πρωτοβουλία διευθυντών, διάλυση πλοηγικής υπηρεσίας κ.α.).
-   Το γενικότερο καθεστώς φόβου και τρόμου που κυριαρχεί στο υπουργείο, με κραυγαλέο παράδειγμα την παράνομη διακοπή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια των πολιτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με την πάγια τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης «αποφασίζουμε και διατάζουμε», αλλά και επιμέρους απειλές και διώξεις πολιτικών υπαλλήλων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ευχή ότι όλα τα ανωτέρω προβλήματα και το γενικότερο τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει το ΥΝΑ, σε λίγες μέρες θα αποτελούν ένα κακό παρελθόν.

Η Πρόεδρος


Ζωή Πεντότη
Ο Γενικός Γραμματέας


Τρύφωνας Γρυπαίος